Sosyal Medya

Coğrafyamız

Suriye’deki savaştan en çok Kürtler kazançlı çıktı

ABD merkezli savunma alanında uzman düşünce kuruluşu IHS Jane’s tarafından hazırlanan rapora göre; DAEŞ, 2015’te elindeki toprakların yüzde 14’ünü kaybederken, gelişmelerden en çok Suriyeli Kürtler kazançlı çıktı. Rapora göre Suriyeli Kürtler (PYD) bu yıl kontrol ettikleri alanları yüzde 186 oranında artırdı.



Suriye ve Irak’taki kirli savaÅŸta DAEÅž ele geçirdiÄŸi toprakları birer birer kaybederken, savaÅŸta en karlı çıkan ise Suriyeli Kürtler oldu.  ABD önderliÄŸindeki koalisyon güçleri ve Rusya’nın destek verdiÄŸi Suriyeli Kürtler 2015’te topraklarını yüzde 186 oranında geniÅŸletti.

DAEÅŸ KAYBEDÄ°YOR

ABD merkezli savunma alanında uzman düşünce kuruluÅŸu IHS Jane’s tarafından hazırlanan rapora göre DAEÅž, 2015’te elindeki toprakların yüzde 14’ünü kaybetti. DAEÅž’in 1 Ocak-14 Aralık 2015 tarihleri arasında kaybettiÄŸi bölgeler arasında Suriye - Türkiye sınırındaki Tel Abyad, Irak’ın Tikrit kenti ve Irak’taki Beyci rafinerisi bulunuyor.

Raporda DAEÅž’in ayrıca Suriye’deki kalesi olarak bilinen Rakka ile Irak’taki Musul kentleri arasındaki ana yolu da kaybettiÄŸi ve grubun kontrol ettiÄŸi alanın 12 bin 800 kilometrekare azalarak 78 bin kilometrekareye gerilediÄŸi kaydediliyor.

EN KAZANÇLI ÇIKAN KÃœRTLER 

IHS Jane’s 2015’te en büyük kazanımı Suriye Kürtlerinin kaydettiÄŸine dikkat çekiyor. Rapora göre Suriyeli Kürtler bu yıl kontrol ettikleri alanları yüzde 186 oranında artırdı. OrtadoÄŸu analisti Strack, bu verilerin DAEÅž’in zorlandığını gösterdiÄŸini belirtiyor ve “Aynı zamanda Suriye ve Irak hükümetlerini geleneksel Sünni bölgelerden sürmenin DAEÅž için Kürtlerin elindeki topraklardan daha önemli olduÄŸu görülüyor” diyor. 

Strack DAEÅž açısından Kürtlerin bir ‘özneden ziyade bir engel olduÄŸu’ deÄŸerlendirmesinde bulunuyor.

2015’te Irak yönetiminin, topraklarının yüzde 6’sını, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin ise yüzde 2’sini geri aldığını saptayan rapora göre, Suriye’deki krizin tarafları arasında en büyük toprak kaybını Suriye yönetimi yaÅŸadı. Topraklarının yüzde 16’sını kaybeden Åžam yönetiminin elindeki 30 bin kilometrekarelik alan, DAEÅž kontrolü altındaki bölgenin yarısından küçük. Suriye’nin toplam yüzölçümü ise 185 bin kilometrekare.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.